Är du på en platå eller inte?

För eller senare kommer de flesta om inte alla viktminskare hamna på the famous platå dvs när den dära stålplattan inte vill samarbetar utan bara envist visar samma siffra. Men vad är egentligen en platå och hur vet man att man hamnat där? Det är ju inte så att stålplattan räcker en fingret och skriker haha du är på en platå. Utan snarare är det vi själva som lite (eller jäkligt mycket) uppgivet suckar och beklagar oss för omgivningen att nähä nu har jag hamnat på en platå.

Det intressant är att vi alla nickar tillbaka och klappar om lite fint på axeln med orden - du ska se att snart så rasar det igen... Åter igen ett ord som vi inte definierar men väldigt gärna använder - speciellt tidningsredaktörer :-) "Tina rasade..." WTF - om det jag gjorde var att rasa så undrar jag över definitionen. Men nu ska bloggerskan fokusera på dagens ämne - viktplatå :-)

Jag fick mig nämligen en ordentlig tankeställare utav denna kunskapen så jag hoppas det kan hjälpa någon annan där ute som är på väg att ge upp. Så håll i hatten nu kör vi: I genomsnitt så går en kvinna ner 0,2 - 1,0 kilo fett i veckan och en man 1,0-1,5 kilo. Ja jäkligt orättvist men tänk då på att män har oftast inte mixtrat och bantat i sönder sina kroppar som kvinnor gör varje måndag...

Så om du då räknar på denna skala och du första veckan gick ner 2 kilo och andra 0,5 kilo och tredje 0,3 kilo dvs totalt 2,8 kilo. Sedan står du stilla i 9 veckor - har du då hamnat på en platå? Nä sorry för ditt snitt är kanske 0,2 kilo/vecka och eftersom du gick ner dessa under 3 veckor så stabiliserar kroppen sig därefter och kommer inte släppa ifrån sig mera förrän det är dags igen. När kroppen anpassat sig färdigt och märker att jo men det här går nog bra så släpper den ifrån sig igen.

Likaså om du tänker över ett år då kan en kvinna gå ner i snitt ca 15-20 kilo fett. Vad tror du då händer om du som jag gick ner 33 kilo på ett år. Jo jag har ju gått ner mer än min kvot och kroppen tänker nämen men hallå detta stämmer ju inte. Nu släpper jag förbaske mig inte fler kilo på ett tag. Då kan stålplatta stå still i ett år innan det händer något. Har jag hamnat på platå då? Nä för åter igen fettminskningskvoten är uppfylld och kroppen känner sig jäkligt nöjd med det.

Men känner en viktminskare sig nöjd med detta? Att i 9 veckor alt 1 år inte se en enda förändring. Tror inte det!!! Utan att istället för att ha tålamod och låta kroppen anpassa sig börjar vi inkl denna mixtra med allsköns tips och metoder. Lusläser veckotidningar, magasin, nätet på alla möjliga tips. Hmm kanske det funkar om jag tar vattendrivande för visst samlar jag på mig mycket vätska... Eller vad nu det kan vara.

Och ja det kommer alltid finnas lockande quick fixes som gå ner 4 kilo på en helg men inbilla dig inte att det är fett du går ner utan snarare vätska som kommer tillbaka på tisdagen när kroppen återställt sig. Vidare om du har mixtrat med din kropp dvs testat den pulverdieten, sedan grapefruktdieten, efter det äggdieten, flygvärdinnedieten, soppdieten, kaffe till frukost/ät 2 korslagda sparrisar till lunch/vräka i mig allt jag ser på kvällen-dieten så är din kropp väldigt otrygg.

Den litar inte på något du gör för den är smartare än du och det är bara att acceptera. Den vet att nu vankas det svält-tider så den släpper inte ifrån sig något eller så gör den men betalar tillbaka med en jäkligt hög ränta sk extra kilo i bonus för du svalt i 10 veckor på soppa. Så första frågan när vågen står still är: hur har du ätit de senaste 10 åren? Har du mixtrat? Då krävs det tålamod att skapa en trygg kropp utan quick fixes.

Hur du bygger upp den tryggheten? Jo genom att äta 4 måltider bra naturlig mat per dag (dvs handmetoden enligt frukost, lunch, mellis, middag) och att vågen då står stilla (minskar du på detta så är det bara att gratulera till en bra förbränning). Detta ska du göra i 6 månader dvs det kan ta upp till ca 6 månader att skapa en trygg kropp som vågar släppa ifrån sig överflödigt fett beroende på din historik. Efter det kan man se över matvanor och träningsvanor för en optimal viktminskning.

Japp jag förstår och tror mig jag vet att detta är inte det man vill höra. Va fasiken ska jag behöva sköta mig i 6 månader och ändå inte förvänta mig något resultat. Hallå Beach 2012 är ju är inom typ 2 månader - det funkar ju inte!!! Nä men kroppen vet inte om att du inte är fit till stranden och får stå i vassen. Det gör ju allt för att överleva och överleva för kroppen är att hålla fast i alla kilo den bara kan. Det är ju så den är designad! Sen att din hjärna dvs dina tankar, ideer, drömmar inte överensstämmer skiter den hänsynslöst i.

En annan variant när stålplattan inte samarbetar och gärna kombinerat utav nya testmetoder är - nähä men detta är ju helt jäkla hopplöst nu kan jag lika bra skita i det och så kör man inom om Statoil och köper 4 kanelbullar för 20 kronor och trycker i sig i bilen (som jag var 30 sekunder ifrån att göra en dag i mars...). För va då lönt att banta och svälta sig? Jag är fet och kommer alltid vara en fetknopp och då kan jag fantamig lika bra njuta. Det vill säga man är själv sin värsta fiende och saboterar för sig själv för det sista man har som viktminskare är TÅLAMOD!!!

Det räknas ju inte att det tog 37 år att bygga upp 117 kilos kroppen för man har ändå en illusion om att det bara kommer ta 37 veckor att gå ner. Det läser man ju i tidningar, ser på TV och hör om. Det är bara en själv som har så jäkla dålig karaktär. Och likadant att man står stilla i ett år på 86 kilo. Det är ju helt värdelöst när man har 20 till att gå ner eller hur?

Och det var då jag började mixtra och trixa och fuska vilket ledde till en viktuppgång på 18 kilo när jag bara gav upp i början på 2010. Det var ju inte riktigt drömmen. Det var ju åt andra hållet vågen skulle. Lika så kände jag i februari och mars dvs jag skötte kosten och träningen men gick ju bara ner 0,2 eller 0,1 eller stå stilla. Usch vad synd om mig det var då. Kan jag ju lika bra äta och nu när jag är så stressad inför tentan kan jag ju skylla på den...

Jomen Jensen under förra året gick du ner 19 kilo dvs enligt snitt eller lite över. Och du fortsätter ner i en långsam takt samtidigt som din kropp omvandlas till muskler samtidigt som du äter bra hemmalagad mat 4 ggr om dagen och är mätt. Men ändå är du inte nöjd. Utan då börjar du fundera på om jag istället gör så kanske eller om jag bara tränade mer eller om... Eller nähä då skiter jag väl i det och trycker i mig en påse lösgodis i tröst. För efter det mår man ju strålande både till kropp och knopp...

HALLÅ ovanstående vetskap om fettgenomsnitt, viktplatå och trygg kropp fick mig i alla fall att vakna upp. Va fan håller jag på med som ens funderar i de banorna? Jag är ju på helt rätt spår och skapar en trygg kropp som får bra bränsle och energi samtidigt som jag bygger upp skelett, muskler m.m. Och vikten fortsätter neråt även om i slow motion men helt enligt min kropps viktschema. Börjar jag då jiddra med allt så kommer jag aldrig i mål ju!!!

Så nu känner jag att allt börja landa för mig i knoppen och att jag finner tålamodet att faktiskt uppnå mitt mål. Jag sköter min kost exemplariskt enligt LCHF anpassat till mig som individ och min träning. Träningsupplägget är på banan och för varje vecka gör jag framsteg. Jag jobbar med mina tankar, idéer och drömmar. Fortsätter jag bara på denna banan är det ingen tvekan om att jag kommer uppnå mitt mål - jag ska bara ha tålamodet att fortsätta leva på det sätt som är optimalt för min kropp!!! Vilket ju är mycket svårare att göra i verkligheten än att skriva i en blogg :-)

By the way om du idag börjar att sköta din kost och träning prickfritt men vågen inte visar ett enda litet minus på 10 veckor då är du per definition på en viktplatå. Och det är här det gäller att ta hjälp utav en kunnig person som kan gå igenom kostupplägget och träningen med dig. Likaså bör du kolla igenom kroppen att inget annat är galet tex sköldkörtel eller hur det är med stressnivån i ditt liv för stress = fettinlagring. Just so you know vad en platå är...

Kommentarer

 1. Hej,vilket bra inlägg. Allt du skriver stämmer väldigt bra förstås, men själv kan jag tycka att även inom lågkolydratskost kan man variera sig, dvs att testar olika saker om man står still på vågen.Efter att ha ätit lchf i 1,5 år har jag börjat få tillbaka mitt sug efter bröd, då började jag "nolla" kolhydrater, idag är det den 10 dag på nollningen och saker börjar hända, kan jag berätta.Jag har tappat 3 kilo, mitt sug är nästan borta och jag känner mig betydligt mättare i magen och piggare i huvudet:)) Vi vet att det inte är nyttigt att nolla under en längre tid, men vi vet ju också att kroppen vänjer sig vid ett visst kolydratintag och kan därför känna sig alltför bekvämmare...därför är mitt tips vid en viktplatå att "nolla" under en kortare tid!!Det kan verkligen vara en bra verktyg på väg.....kram från Maja:))))

  SvaraRadera
 2. Ing-Marie Bengtsson13 april 2012 kl. 11:23

  Tack!!! Att läsa din blogg nu har fått mig på bättre tankar igen. kram Ing-Marie Bengtsson, Åkarp

  SvaraRadera
 3. Mycket bra inlägg! Tack. :)

  SvaraRadera
 4. Tack, detta var precis vad jag behövde läsa....
  E definitivt på platå nu känns det som, det har inte hänt något nämnvärt på 6 v.
  Bara -0,5 på dessa 6 v. Har totalt gått ned -8,5 sedan 1 jan 2012.
  Men det e tröstlöst när det står still, man gör som du skriver, lusläser allt för att se om man kan hitta något som ger det skjuts igen! Men skam den som ger sig.
  Men det e svårt att hitta recept utan mejeriprodukter, just till lunch/kvällsmat.
  Känns som om alla recept innehåller grädde/ creme fraich. Och då e det svårt att avstå helt från mejeriprodukter. Jag vill ju gå ner i vikt och ca 20 kg kvar.
  Kram Lise-Lott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp den där vikten... Du har inte testat veganrecept för de utelsuter ju mejerier? Lycka till! Kram

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass