Hur skattar du?

Något som jag funderat på mycket de senaste månaderna faktiskt är hur dels vi har en tendens att överskatta hur mycket energi vi gör av med och dels underskatta hur mycket energi vi får i oss. Eller jag kanske ska använda "jag" istället för "vi" :-) Och visst kanske inte alltid livsavgörande att veta exakt för hur kan vi vara säkra på alla siffror hit och dit? Ena maskinen visar så, pulsklockan så, webbsajten något annat och innehållet på burken det tredje...

Fast jag tänker mer hur jag tidigare hävdat att jag tränar så hårt så jag är mer hungrig. Eller att i marknadsföring hävdas det att du förbränner X kalorier under ett sådant pass. Eller att jag ibland nästan trillar av stolen när jag ska föra in matintaget på ShapeUp Club att bröd kan vara "så dyr i kaloriförbrukning" :-) Fast lika glad vid upptäckten att shot jag kan äta så mycket kvarg och kyckling för samma antal...

Jag har helt enkelt fått upp ögonen för min egna över- och underskattning och liksom sett sanningen i vitögat. Att jo visst tränade jag hårt i fjol men nu de senaste veckorna när jag tränat mindre så är jag mer hungrig... Varför? Antagligen för jag har mer tid över att vara sugen på. Och detta året har jag tränat fler träningsminuter och visst känner jag hunger men inte på samma sätt. Det vill säga vad är verklig hunger och vad är sug egentligen?

Likadant att nu när jag har koll på maten så har jag också insett hur mycket jag åt under hösten. Inte konstigt jag gick upp 12 kilo om man säger så... Fyllde i "en vanlig dag" från i höstas när det var som sämst. Hamnade enkelt på 3000 och mer kalorier. Jo om man tränar hårt och ändå går upp i fett då äter man jäkligt hårt också :-)

Varför är det då viktigt för mig? Jo för om de där sista kilona ska försvinna gäller det att få till en balans som funkar. Det vill säga mellan det jag gör av med och det jag tillför. Har ju lyckas behålla all min muskelmassa under detta året och det vill jag fortsätta med. Då gäller det att tillföra bra och nyttig mat samtidigt som de där fettcellerna ska förbrännas.

Därför är det viktigt för just mig att ha koll för att jag ska lyckas. Hur det funkar för någon annan för den individen ta ansvar för. Jag vet dock att jag måste sköta maten och inte underskatta kalori-innehållet i tex en skiva bröd. Nej inget är off limits men är det värt att äta 4 skivor bröd till lunch för att sedan upptäcka att det blir inte mer mat idag om du ska nå ditt mål... Funkar ju sådär :-)

Jag blir mer och mer medveten. Nu gäller det att istället för att överskatta träningen och underskatta matintaget att byta ordning på dem. Att prioritera och överskatta lite vad det gäller maten. Samtidigt som träningen ska skötas men också insikten att jag förbränner inte en pizza genom att cykla 25 minuter hem...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass