Aktiva val och konsekvenser

Jag tror på att man gör aktiva val och får leva med konsekvenserna. Till exempel när jag förra våren kraschade i min hälsoresa pga att jag gick totalt upp i jobbet och en massa negativitet som jag dövade med socker och stillastittande. Likaså att jag övertygade mig själv att jag kan äta socker som alla andra. Exempelvis äta efterrätt på lördagen. Vilket ledde till att jag hetsåt wienerbröd i bilen hem från jobbet varje dag och tjuvåt påskgodis som jag egentligen avskyr m.m.

Dessa val ledde till konsekvensen att jag gick upp 18 kilo på 4 månader. Lagom kul men vart ju mitt eget val att äta socker och då får jag leva med resultatet. Kan inte skylla på någon annan eller annat mer än mig själv. Det var jag som använde socker som drog att döva känslor och jag valde att inte träna någotting överhuvudtaget. Ingen annan!

Likaså idag. Jag gör det aktiva valet att träna mycket. Dels så är det timmar som inte tillbringas i soffan framför dumburken och handen skyfflandes godis mellan påsen och munnen. Dels så mår jag så himla bra av det. Blir både pigg, glad och lugn. Typ naturens egna Valium för sockerjunkies som jag. Och sedan att jag känner mig starkare, smidigare, smalare, snyggare allt är ju en sjujäkla bonus av konsekvenser :-)

Jag gör numera även mer aktiva och medvetna val när det gäller min kost tex att rikta in mig mer och mer på LCHF och att jag inte rör socker. Exempelvis så kan jag äta en bakad potatis med fyllning typ en gång i månaden för det triggar inte igång mitt sockersug medan det för någon annan kan bli helt fel. Eller att jag väljer att inte göra LCHF-efterrätter/kakor eller äta mörk choklad för jag vet att det skulle leda mig in i sockerhelvetet där jag har ingen kontroll över mitt beteende. Därför undviker jag att göra detta helt och hållet medan åter igen för någon annan kan detta funka alldeles utmärkt.

Ett annat exempel är att jag ibland snacksar på popcorn och nötter men inte ostbågar och jordnötsringar. Börjar jag äta det så äter jag 400 gr på raken medan popcorn kan jag nöja mig med en liten skål. Eller att jag undviker alkohol för jag tycker det är onödigt att dricka flytande kalorier och för att jag vill vara pigg dagen efter på gymmet. Just det där dagen efter gäller än mer med LCHF har jag märkt dvs att kroppen kan inte riktigt hantera att göra av med alkoholen - mer bakis helt enkelt.

Så mina aktiva val är helt rätt för mig och ger mig de konsekvenserna som jag känner är rätt. Medan någon annans aktiva val och de konsekvenser helt rätt för dem men ödesdigra för mig. Huvudsaken är att jag som person väljer aktivt vad jag äter/tränar/gör och jag får leva med de konsekvenserna. Jag har ingen annan att skylla på utan tar ansvaret för dessa val. Gör du aktiva val?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass