Tema målsättning

Fortsätter på temat målsättning från tidigare inlägg. Det gäller inte heller att ha för många mål samtidigt för då blir det för rörigt och till sist uppfylls inget av målen. Lite grann som för många bollar i luften och risken är att alla damper i marken. Så för bästa resultat tänk både långsiktigt/övergripande och kortsiktigt. Annars kan målet även bli så överväldigande att man bara inte ser hur man ska lyckas.

Exempelvis om jag tänker att jag ska gå ner 52 kilo för att ens räknas som normalviktig enligt BMI så tappar jag motivationen direkt. Blir ju bara överväldigad och det känns som jaha vad gör ett kilos viktminskning för skillnad? Jag kan lika bra äta chokladkakan för jag kommer ändå aldrig lyckas.

Visst har jag som mål att en dag räknas i närheten av normalviktig eller snarare som hälsosam och vältränad. Idag vet jag inte om det är 65 eller 70 kg eller ? Så därför för att överhuvudtaget känna att jag uppnår något har jag satt gränsen på 78 kilo detta året och så sätter jag upp nytt viktmål för nästa år. Då får jag ett tydligt mål som är tidsbestämt och som känns nåbart inom rimliga gränser.

Likaså om jag imorse hade tänkt jag ska jogga/gå/springa/lunka en timme på löpbandet och ser timern räkna ner 60, 59, 58, 57 då hade jag fått nära döden upplevelser vid 55 minuter kvar. Och jag ger antagligen upp för det känns som jag kan bara inte genomföra det. Istället sätter jag upp 5 minuters intervaller för mig själv. Första 5 minuterna är uppvärmning och jag ska trappa upp speeden till en viss hastighet. De nästa 5 minuterna ska jag ligga på den hastigheten och när klockan visar 10 minuter avklarade får jag dricka en klunk vatten. Sen kör vi på ytterligare 5 minuter och sen dricker jag vatten. Rätt vad det är visar timern på 55 minuter avklarade och jag har 5 minuter nedvarvning. Voila en timme avklarat!

Eller att på sikt detta året vill jag kunna springa en kilometer. För att nå dit och även känna lust/motivation för att nå dit sätter jag upp träningsmål för mig själv. Cirka ett per månad. Till exempel att denna månaden ska jag lära mig alla de relevanta maskinerna på gymmet så jag kan styrketräna själv. Varför är detta ett mål? Jo jag vet att jag måste bygga mer muskler och förbränna mer fett för att orka springa. Bonus är att jag känner mig snyggare, smalare och starkare om jag bygger muskler. Plus att jag får självförtroende för att jag klara av det.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass