Fortsätt till huvudinnehåll

Har du muskler?

En dag närmare tentan och idag står det muskler på schemat. Vad har jag fått lära mig om dessa då? Jättemycket och många har vi. Närmare bestämt 650 muskler som vi kan styra med viljan. Det enda en muskel kan göra är att kontrahera sig dvs dra ihopa sig men vi kan påverka hastigheten, styrkan och belastningen. En muskel består till 80% utav vatten och 20% protein och detta är vår proteinrikaste vävnad i kroppen. Mycket vatten kan jag tycka :-)

Musculeus dvs det latinska namnet för muskel betyder liten mus och i de latinska namnen på muskler så står det först M. Vi har olika typer utav muskler: tvärstrimmiga skelettmuskelcellerna (de där 650), tvärstrimmiga hjärtmuskelceller (vår hjärta är faktistiskt en ihålig muskel) och det är dessa som skjuter iväg blodet i kroppen och till sist har vi glatta muskelceller som styrs av det autonoma nervsystemet tex våra tarmar. Det är därför träning är good for number 2 :-)

Bindväv finns runt musklerna och ju längre ut på en muskel så blir det mer som övergå till en sena som fäster på ett skelettben. Man pratar om ursprungssena (origo) och fästesena (insertio). Generellt kan en muskel ha flera ursprung men bara ett fäste. Senorna blir också starkare vid träning men behöver längre återhämtning. Så när man ibland lite diffust pekar mot axeln och säger det gör ont här så får dektektivarbetet börja för här hittar man många senor och vilket av dem är det egentligen det gör ont?

Hypertrofi betyder att muskelcellen växer i omfång och blir större. Det är oftast detta styrketräning handlar om men nu pratar vi många, många, många timmar i gymmet och kost, kost, kost. För att du köra tuff och hård styrketräning 2-3 ggr i veckan vilket är rekommendationen så kommer du inte se ut som en bodybuilder. Snarare tvärtom kommer du se smalare ut för muskler tar mindre yta än fett. Men du kan inte påverka musklernas utseende dvs vissa föds med långa och smala, andra med korta och lite tjockare. Och jäpp alla har magrutor det beror bara på hur dolda de är :-)

Man pratar också om agonisten (den muskeln vi utgår ifrån), synergisten (samverkar med agonisten - assisterar) och antagonisten (muskeln med motsatt effekt/funktion). Ett exempel kan vara: raka bukmuskeln (agonisten), sneda bukmusklerna (synergisten) och bakre ryggmusklerna (antagonisten). För att få symmetri i funktion, utseende, rörelse etc så måste man träna agonisten och antagonisten tex inte bara biceps utan även triceps för att få optimal funktion i armen och axelleden.

Upprätthållande muskler eller de sk posturala musklerna gör så att vi kan hålla uppe kroppen tex när vi går/sitter, de motverkar tyngdkraftens inverkan, arbetar statiskt över lederna och är främst placerade på kroppens baksida. Dessa är uthålliga och ska orka länge. Vilka är de? Jo M. Soleus, M. Quadriceps femoris, M. Iliopsoas, M. Erector spinae, M. Trapezius och Nackrosetten. Men min favorit är M. Gluteus Maximus dvs rumpan. Åter igen för att det är kul att säga och det låter typ som ett gladiatornamn :-)

Det finns olika typer av muskelarbete dvs statistik kontraktion och dynamisk kontraktion som är uppdelat i koncentrisk och excentrisk kontraktion. Exempel här kan vara plankan är en statistik medan sit-up är dynamisk. Det finns även olika typer av muskelfiber såsom typ 1b (långsamma/uthålliga), typ 2a (snabba) och 2 x (raketmuskler). Dessa kopplas in på olika sätt i träningen tex jogg (typ1), löpning (typ 2a) och rush (typ 2x). Men fysisk form är en färskvara och kroppen släpar bara runt på de muskler som används.

Tidigare trodde man att träningsvärk beroende på nedbrytning av muskeln men nu lutar man mer mot att det faktiskt handlar om uppbyggnad. Men du träningsvärk är inget kvitto på hur hårt du har tränat. Det handlar om hur van var muskeln att jobba på just det sättet i övningen. En liten variation tex bredare grepp på stången eller fötterna längre isär vid benböj kan ge träningsvärk bara för att du ändrade pyttelite. Så är kroppen van så utmanas den inte. Det är därför vi får träningsvärk som tusan i början men efter 2 månader med samma träningsschema så känns det inget och då misströstar vi...

Andra tentaord att komma ihåg är: korsbryggecykeln, sarcomere, aktin, fjäderformad muskel, myofibrill, myosin och aktionspotential.

Kommentarer

  1. Oj - imponerande! Du är som klippt och skuren för detta. LYCKA TILL! / Kram M.

    SvaraRadera
  2. Mycket fin sammanställning! Snyggt jobbat!
    Linda/ Som har tentaångest

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Dag 70 - Förlängt abonnemang på Mamma Fitness

Idag förlängde jag mitt abonnemang på PT Online och Mamma Fitness Sweden. Har tänkt på det ett tag och pratat igenom med maken. Jag trivs ju så himla bra med träningspassen som Olga planerar till mig, receptbanken är suverän, jag får bra feedback/pepp plus jag behöver ha koll på kostintaget samt vikten (på ett lagom sätt). Sen att jag inte har kunnat hålla tassarna ifrån socker är ju en annan sak - då kan man ju inte skylla på någon annan att resultaten uteblir. Jag signade upp för 6 månader så då blir det till mitten på januari ungefär. Speciellt bra när jag kommer börja nytt jobb i slutet på juli för då brukar man ju ha svårt att behålla rutiner etc.

Kost: Gröna vågen...
Träning: Cykelpendling och promenad
Mentalt: Lite seg men glad. Börja kännas att man behöver semester :-)

Poof drömjobbet is gone!

Igår blev hela mitt team inkallade till ett möte med chefen. Inget konstigt med det men några minuter senare vart det konstigt. Vårt team kommer att upplösas och arbetsuppgifterna flyttas till EMEA-teamet i Bryssel. Say whay??? Fattar ingenting just nu. Har gått från att ha häcken full och oroa mig över hur jag ska hinna med att leverera till alla deadlines till att nu ska jag lämna över mina arbetsuppgifter. Så nu ska tre av oss som är provanställda sluta, två konsulter får sluta på dagen och fyra som vart fast anställda ska få nya arbetsuppgifter. Vår sista arbetsdag blir den siste juni :-(

Känns väldigt märkligt och just nu känner jag mig mest tom, ledsen, deppig, nedstämd, orolig och nervös inför framtiden. Inte kunde jag väl tro att man startar ett team och satsar för fullt för att sedan stänga ner det cirka 6 månader senare. Trodde ju att jag skulle vara kvar på Securitas i åtminstone ett par år och inte som nu söka nytt jobb. Jättetråkigt eftersom jag lagt ner mycket tid och ut…

Hur går jag vidare?

Funderat länge på hur jag ska ta mig närmre ett av mina mål för i år dvs det där med att komma i mina fina klänningar igen. Jag har ju kommit så otroligt långt sedan jag började på denna hälsoresan för snart 10 år sedan. Holy crap är det så länge sedan jag vägde in på över 125 pannor, inte tog mer än typ 200 steg per dag och åt skräpmat och socker varje dag!!! Jag är så stolt över hur jag förändrat mitt liv men det är ju en livslång uppgift. Och det känns som för varje år, månad, vecka och dag lär jag mig något om mig själv och hur min kropp samt knopp funkar. Plus att jag fortsätter bygga mitt facit för mig!

Körde ju tidigare i år Itrim Fokus för att komma igång med träning. Då det bestod av 3 inspirationsföreläsning och 9 PT Small Group tillfällen. Och träningen funkar ju strålande nu men fråga inte om armhävningarna och Ica-Klassikern bara... Nu är jag redo för nästa steg - att ta tag i maten. Eller snarare planeringen av min mat och portionsstorlekarna. Att äta lagom portioner, gö…