Dagens insikt - jag har hittat hem!

En reflektion jag har haft den senaste tiden är att jag har hitta hem i viktminskningsträsket eller snarare "matochträningsomfunkarförTina"-världen. Jag har liksom hittat mitt facit och framför allt accepterat (finally tog ju bara några år..) att det är kosten som gör den stora skillnaden på kroppen. Jovisst träning is the shit och jag älskar det men om den där stålplattan ska visa neråt på skalan då gäller det att sköta maten.

För första gången i mitt liv lyssnar jag på mig själv och mina egna råd. Jag litar på att jag vet vad som är bäst för mig. Jag känner min kropp och knopp. Men framförallt jag jobbar med det mentala för att reda ut vissa tankar/rutiner/vanor/snurrigheter/uppfattningar eller vad det nu kan vara. Plus jag fokuserar på mig och inte alla andra. Hur kan jag må bättre, hur kan jag reagerar i den situationen, vad kan jag säga/eller inte säga, vad kan jag göra idag för att nå mitt mål, varför är det viktigt för mig att nå målet, vad händer sedan etc.

Jag skippar alla veckotidningar, löpsedlar, fb-grupper med mirakellösningen eller veckans utmaning (inte sagt att jag inte kommer hoppa på en utmaning här och där men inte en ny varje vecka eller flera samtidigt om ni förstår vad jag menar). Nä jag tänker inte köra 5:2 för då vet jag att om jag får äta vad jag vill 5 dagar så äter jag ALLT. Eller nä jag tänker inte vara fettskrämd och överge min tror på att lågkolhydratskost med bra fetter från tex ägg, lax, nötter för att det slåss larm om bacon hit eller dit.

Nä jag tänker inte testa att träna stryka kl 17.18 varje tisdag för en forskare har kommit fram till att det är den optimala tiden. Jag tränar när jag vill, kan och vad jag känner för. Och jag gillar verkligen inte träning där man ska bära runt på en annan person eller göra armhävningar på deras rumpa medans de gör knäböj. Eller löpning är verkligen inget för mig - inget kul och jag blir bara skadad. Då struntar jag i denna typen utav träning och gör det jag mår bra av och det jag utmanas utav och behöver.

Strunt samma hur alla andra äter eller tränar för det viktigaste är hur ska jag äta och träna för att må som bäst? Hur blir jag den hälsosammaste versionen utav mig? Jag behöver inte "tillhöra en specifik kost eller träningssekt" som det i ärlighetens namn gärna blir i dagens samhälle. Jag tillhör nämligen "Tinasisfuckingawesomeandknowswhatisbestforher-sekten och from idag ska jag vara mitt största fan!

From nu vågar jag vägra alla självutnämnda experter som när du skrapar på ytan inte vet vad de snackar om, löpsedlar eller artiklar om den senaste trenderna. Inte att jag inte kan vara nyfiken men nu skippar jag "gå ner 4 kg på 3 dagar" dieterna då jag kan snabbt avgöra om tipset funkar för mig eller inte. Numera har jag kunskapen och vetskapen om mig själv. Jag vet att jag måste sköta maten med bra råvaror, minimera skräpet, undvika snabba kolhydrater (tex socker, pasta och det där goa brödet...) så långt det går, äta regelbundet, planera och stick with the program.

Jag tar det som jag upptäckt funkar för mig och blandar i en härlig mix. Lite Itrim, lite LCHF, lite skräpmat, lite paleo och GI, lite Viktväktarna, lite proteinpulver och släng på en Nutrilett då och då :-) För försöker jag köra 100% spåret så varar det en dag eller två sen spårar jag ur och det jäkligt snett. Jag äter det som får mig att må bra och ibland dåligt men då vart det ett medvetet val utan dåligt samvete. Jag har inget behov att försvara mina val eller varför jag tackar nej till något. Jag väljer själv helt enkelt hur jag lever mitt liv!

Kosten tillsammans med konditionsträning jag mår bra av och en massa styrka på regelbundet basis är min lösning. Plus att ha en positiv, nyfiken och öppen inställning till att livet är till för att levas, att ha kul och upptäcka så mycket som möjligt. Jag har tillbringat för många år på soffan ätandes i min ensamhet - nu tänker jag LEVA LIVET på mitt sätt!!!

Kommentarer

 1. Härligt att läsa Tina. Och klart att du ska göra på ditt sätt. Bara dumt att sätta en etikett på sig själv eller det man göra. Att må bra är ju det man är ute efter. Du plockar go-bitarna helt enkelt och gör det som fungerar för dig.

  Du har kommit riktigt långt (är lite avis) men jag kämpar på jag med även om det verkar ta lite längre tid för mig att låta det nya sjunka in. Fast jag ger inte upp....jag mår ju så bra när allt flyter på och jag gör bra val och njuter av livet. Måste verkligen hitta tillbaka dit. Så på tisdag tar jag upp där jag slutade före sommaren och ger järnet till målet (ja lite undantag från New York resan då). Men sedan så.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis jag skapar mitt facit och vad som funkar för mig ur goodie bagen :-) Vi måste alla göra på vårt sätt och ta den tid det tar. Detta har jag ju jobbat med länge och who knows hur länge denna övertygelse varar - beror ju också mycket på vad som händer i livet. Heja dig och hoppas dag 1 har gått strålande! Kram!

   Radera
 2. Hej fina Tina

  Är minsann såå avundsjuk på att det inte var JAG som skrev det som du skrev ditt blogginlägg....sååå bra skrivet om kost, träning osv...
  och du...du ser hur cool ut som helst i både hjälm och brills...
  kram
  Susanne Folkeson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack så mycket Susanne - blev väldigt glad för din kommentar. Hoppas allt är bra och att vi ses snart! Kram!

   Radera
  2. Halleluja Sister!!!
   Precis så känner jag oxå, och har haft den bästa sommaren ever, för jag lyssnat på MIG och MIN kropp!! Kramar till dej, kanske dyker jag upp och tränar hos dej endera dagen!! KRAMAR

   Radera
  3. Åh Malin va kul att höra!!! Heja dig!!! Ja gör det!!! KRAM!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass