Hur ska en kropp se ut egentligen?

Något jag funderar mycket på är hur ser en kvinnokropp ut egentligen? Och då menar jag inte vad som anses vara vackert, estetiskt, om man är smal eller tjock eller muskulös. Eller hur "man borde se ut". Utan mer från ett anatomiskt perspektiv. Exempel är var börjar och slutar en biceps? Jaha ska midjan gå in så och sedan kommer höftens rundning? Hur ser en lårmuskel ut? Och mer utifrån funktion - jaha som om man har denna storleken på en kroppsdel då har man denna rörligheten. Det är lite aha-upplevelser både till höger och vänster.

Jag kan i ärlighetens namn säga att det är först nu som jag verkligen tittar på min egna kropp i spegeln. Och då menar jag tittar/ser/kollar och inte en snabb glimt i förbi språng eller i dagens outfit. Tro nu inte heller att jag står naken i flera timmar och kollar in mig själv :-) Men i alla år har jag kollat men egentligen inte sett. Jag har total ignorerat min kropps utseende och funktion men även hur den känns. Både på gott och ont för utan förnekelse överlever inte människan men vi behöver också en rejäl dos utav självinsikt.

Tidigare har jag inte heller tittat på andras kropp men nu är jag sådär nyfiken på att få en verklighetsuppfattning om hur ser en "vanlig kvinna" ut. Inte retuscherade modeller i tidningar eller skådisar på film och TV. Utan mer kvinnan i kassan framför på ICA. Åter igen inte för att jämföra hit eller dit eller tycka det ena eller det andra som tyvärr vi tjejer är snabba till att göra... Nej mer utifrån att jaha så en vrist går in och ut så där för att sedan kolla hur ser det ut på min egna kropp.

Senaste upptäckten var igår i sängen då jag märkte att det är inte längre skönt att ligga på sidan för knäskålarna skaver mot varandra :-) Ja ni hör själv vilka upptäckter det görs just nu. Men min kropp har ju varit inbäddat i så mycket fluff att nu när det skalas av så märks det på en massa olika sätt. När man är 40 och vägt så mycket som jag så kan man ju inte heller undvika "krigsskador". Min kropp kan ju inte se ut som 20 för det gjorde den inte ens när den var 20 :-)

En del andra saker jag funderar över gällande min kropp från topp till tå:
 • Hmm börjar jag bli tunnhårig för jag tycker bena i frisyren syns så mycket? Vad gör man åt det som kvinna egentligen om man kör på en kort frisyr? Snaggar allt ännu kortare eller?
 • Rynkor i pannan och runt munnen I don't like medans skrattrynkor är charmigt. Varför tycker jag så?
 • Jo påsarna under ögonen har blivit pyttelite mindre but still there. Plus ögonlocken blir tyngre. Snart dags att fixa det Jensen! En av mina hang-ups!
 • Jaha man ska ha en knöl vid handleden...
 • Fladdret och skinnpåsen på överarmarna. Mina armar har ju varit rätt mycket större och konstigt vore om det inte finns lös hud någonstans efter 43 kilo. På mig hittar man den på överarmarna och låren. Fast jag märker också en förändring att jag blivit mer "slim" på sista tiden kring axel och biceps därav mina funderingar kring kvinnoarmar. Sen så har väl de flesta änglavingar men den där extra skinnpåsen är inte kul när den klappar i vissa träningsrörelser eller ska knölas in i toppar eller fladdra fritt i vinden. En av mina hang-ups!
 • Hur ser ett nyckelben ut? Ska det vara gropar där och där? Ja det verkar så när jag tittar på andra...
 • Hmm mina tuttehållare börjar bli för stora och visst har brösten minskat i storlek men mer det som sitter runt om dvs det finns inget kvar och mina revben känns. Märklig känsla!
 • Eller som maken sa häromkvällen när jag låg ner i sängen - jag har aldrig sett din mage så platt. Visserligen flyter lite ut i sidorna när man ligger ner men även vid stående så syns numera "gömmor" som tidigare var dolt i nerhängande och annat runt omkring fläsk.
 • Jag har tydligen höftben för jag kan känna dem...
 • Min rumpa har blivit mycket mindre men det jag funderar på är hur kommer den se ut när mer fett skalas bort. Finns det muskler därunder eller kommer den bli helt platt?
 • Mina lår (min absoluta största hang-up ever och det är långt kvar till att älska dem men nu börjar jag gilla dem...) har blivit mindre gropiga men yikes alltså. Baksidan utav mina lår är ett månlandskap (även rumpan plus lite på överarmarna). Men låren ändras också nu på ett magiskt sätt i form. Helt plötsligt ploppar ett muskelfäste dit och ut formas en muskel för att på ett annat ställe så samlas en fettpåse. Känner mig som en sådan omformbar playdoh gubbe och just nu fascineras jag nog mest utav mina lår. Ser att de blivit mycket smalare och det känns ju även bara vid något så enkelt som när jag går. Dock undrar jag hur mycket lös hud jag kommer ha längst upp där låren möter bäcknet för det hänger en del redan. Inte så kul med värsta skrynklorna här a la en Shar pei. Får helt enkelt se tiden an liksom med armarna och det dröjer ett tag innan kniven tas till men skulle jag känna att det är det jag vill kommer jag göra det.
 • Man börjar se att jag faktiskt har knäveck... Inte illa innan hängde bara en fettpåse över och en del kvar men nu syns de :-)
 • Gillar mina vader som är stenhårda och ser så smala ut på bilderna från Skottland.
 • Jag har vrister och det går in liksom därbak som alla andras... Tidigare var det bara ett jämn tjock lager från vad till fot.
 • Mina fötter har blivit knöligare och kantigare. Och vissa skor som satt tajt innan trillar nästan av nu. Och vet ni va - jag har smala tår där det kommer luft emellan...
 • Mycket lättare nu för tiden att hålla efter hår på kroppen eller att smörja in sig. Det var ett helt projekt tidigare som det nu bara kan swishas förbi lätt som en plätt och man behöver inte hålla uppe, ner, åt sidan olika kroppsvolanger.
 • Oj vad med stretch marks jag har fått helt plötsligt. Eller plötsligt och plötsligt - det är ju mer att huden varit utfylld som gjorts att de inte har synts. Nu har de dykt upp på överarmarna, höfterna och låren. Dock stör de inte mig så mycket konstigt nog.
Och ni ska veta att det finns väldans mycket jag tycker om på mig själv numera. Jag har fina blåa ögon, pussvänlig mun, fina kinder, tittvänlig hylla, starka armar, smal midja, muskulös rygg och vader, rumpan och låren börjar forma sig. Och oj vad jag kan göra saker med min kropp som var drömmar tidigare - bara det där att cykla till jobb... Så detta handlar mer om fascination och ett genuint intresse att för första gången i mitt liv verklig se mig själv och min kropp. Och att lära mig att gilla den :-) Plus hur fungerar en kropp och vad är det tänkt att den ska kunna göra.

Psst! Visst tittar jag mycket på tränande människors kroppar eftersom jag läser mycket bloggar etc. Kolla här vilken skillnad: http://reelfoto.blogspot.se/2012/08/howard-schatz-and-beverly-ornstein.html Vem är någon att säga vad som är rätt eller fel och hur ska en kropp egentligen ska se ut och agera optimalt?

Kommentarer

 1. Åh vad bra och klarsynt skrivet. Tror det är kanon att reflektera på detta sätt. Känner igen det där med knäskålarna (fast sommarens extra kilon har just gett mig vaddering där igen).

  Det är bra att lära känna sin kropp i förändringen. Om inte förr så ses vi om en vecka. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack Camilla! Ja jag tror just reflektioner och eftertanke är viktigt för oss. Det ser jag fram emot!!! Kram!

   Radera
 2. Just det. En tränande kropp kan se ut på många olika sätt! Det är en av anledningarna till att jag gillar att titta på friidrott på TV - vilken variation. Ska jag peka på en kroppstyp jag verkligen gillar och själv strävar efter så är det sjukampstjejerna. Carolina Klüft i toppform = grymt. Stark och snabb, inte så tunn i kroppen som långdistanslöparna utan med tydliga muskler. Och kapabel att prestera på så många olika sätt.

  Visst är det intressant hur kroppen förändras. Du har gjort ett kanonjobb och är på rätt väg. Starkt jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur Pernille! Själv har jag Anja Pärson som min förebild - ungefär en kroppsform som jag med lite mer kött på rumpa och lår :-) Jag tycker hon är en bra förebild för mig då hon ser hälsosam och sund ut. Muskler och explosiv. Medans Kluft skulle jag aldrig funkar för min kroppsform plus att det saknas en dm eller två :-) Tack för ditt pepp!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass