Tankar...

Jag tror mycket på att ens tankar påverkar en både medvetet och omedvetet. Kanske inte så att om jag går runt och maniskt upprepar för mig själv att jag kommer bli mångmiljonär så kommer jag vips bli det nästa dag. Utan snarare tänker man negativt och nedvärderade om sig själv så till sist blir det sanningen. Går jag runt och muttrar för mig själv att jag är fet och ful så till sist är det ju det enda som är verkligt när jag tittar mig själv i spegeln.

Likadant tror jag att ens ordval påverkar en mer än vad man tror. Använder jag "jag måste, jag borde, jag ska försöka" ord så blir upplevelsen inte så positiv och jag tror inte riktigt på att jag kommer lyckas. Om jag istället säger jag kan, jag vill, jag väljer att t.ex. cykla till jobbet så blir upplevelsen annorlunda och i mina ögon mer positiv och genomförbar (tufft idag dock med tunga ben men jag kom till jobb :-) ).

Något jag också tänkt på mycket är - varför känner jag annorlunda denna gången i knoppen vad det gäller min viktminskning, min hälsa, mina matval och målsättningar? Varför har jag inte tänkt så är tidigare? Eller hur kan det komma sig att jag plötsligt är väldigt förtjust i mat that is good for you istället för McDonalds? Varför tycker jag om att cykla? Hur mycket vill jag nå mitt mål och varför är det viktigt för mig? Vad händer sedan?

Ja massa tankar som snurrar men till större och större del positiva än negativa som tidigare. Självklart är inte varje dag och situation solstrålande (som igår på gruppträningen på Actic kom en del gammalt skit upp i huvudet) men jag kommer fortare och fortare ur det negativa. Typ snap out of it! För min del tror jag det har mycket med den mentala träningen jag faktiskt prioriterat detta året dvs jag har trott på konceptet men aldrig gjort... Nu lyssnar jag på skivan, nu är jag medveten om hur jag tänker och nu gör jag mer och mer i tankarna dvs jobbar med mig själv och mina reaktioner.

Kalla det hjärntvätt utav sig själv men det man tänker blir mer verkligt, mer troligt och mer sannolikt. Samtidigt har jag tagit ett aktivt beslut att inte noja så mycket, inte hetsa upp mig för minsta lilla grej och att vara mer avslappnad. Det funkar bättre och bättre men nog något jag alltid får jobba med eftersom man har ju en personlighet också :-) Fast jag känner att jag har kommit jättelångt detta året och maken säger att han fått en ny fru som är lugnare och mer positiv...

På gruppträffen i måndags på Itrim så fick vi en övning i hemläxa till nästa gång. Den handlade just om tankar eller affirmationer som det så fint kallas. Fast det låter så flumflum för mig så jag nästan direkt avfärdar det :-) På lappen fanns förslag men vi får också komma på vår egna. Vi ska välja ut två stycken och dessa ska vi sedan tänka på så ofta som möjligt.

Först tänkte jaha jag kanske ska komma på något nytt men sedan bestämde jag mig för att köra på de som jag kommit fram. Hey de har ju funkat hittills och nu börjar de verkligen sätta sig dvs jag tror på dem. Vilka de är? Jo den ena är: "jag vill och jag kan" som kommer från en annan Itrim-övning. Och den andra är: "jag är lugn, trygg och säker" som kommer från just mentala skivan.

Varför jag valt dessa är kanske svårt att förklara men kanske lättare att förstå om jag förklarar hur jag använder dem. Jag har dessa som slags mantran som jag upprepar för mig själv då och då under dagen eller när det blir en knivig situation med frestelser. I kombo med "Dagens fråga" dvs vad kan jag göra idag för att nå mitt mål. Plus att jag lyssnar på skivan under lunchpromenaderna och gör många reflektioner samt hämtar ny energi (fast ibland så glömmer jag också bort mig och har bara skivan malandes i öronen medans jag fönstershoppar ska erkännas).

"Jag vill och jag kan" handlar för mig om att jag vill nå mitt viktmål och det är viktigt för mig. Framför allt ur hälsoskäl samt att jag vill kunna göra mer på träningen. Nej tror inte att om det står 73,3 kilo eller 70,0 kilo påverkar nämnbart på ett knäböj men tror mig det är skillnad i olika övningar om du har större rumpa och lår. Jag vill också leva så hälsosamt som möjligt, jag vill vara i balans, jag vill ha energi, jag vill leva livet, jag vill...

För att verkligen tror på mina mål så väljer jag att inte försöka, att inte måste, att inte göra det jag borde utan jag väljer mina val och jag KAN genomföra dem. Dvs jag har bestämt mig, jag vet att jag har det inom mig, jag prioriterar och fokuserar och därmed kan jag genomföra det jag vill. Kanske inte blev enklare för er att förstå men för mig handlar denna om motorn i det hela dvs jag vill och jag kan genomföra min hälsoresa!

Den andra "jag är lugn, trygg och säker" handlar för mig mycket om mitt inre och tilliten till mig själv. Jag är lugn inombords därför behöver jag inte hetsa upp mig för småsaker eller bli irriterad i onödan. Det handlar om att andas! Vara mer som en gås som skakar av sig eller som kompisarna Treudings tipsat om - vara mer som en kalkon som tydlig är det djur som är mest nöjd med tillvaron. Det vill säga lägg inte energi där det inte lönar sig utan tagga ner lite i livet.

Den handlar också om att jag är trygg och säker i vad som funkar för mig som detta inlägget. Jag har hittat mitt facit - jag behöver varken förklara eller försvara mina val vad det gäller kost eller träning. Jag är trygg i att jag vet vad som funkar för min kropp och knopp. Jag är säker på att min kunskap om kost och träning är tillräcklig och att jag faktiskt kan en hel del. Jag är även trygg i att jag platsar i träningsvärlden och känner mig säker på min sak. Jag behöver inte bevisa något för någon annan.

Jag känner mig även lugn i mina val och vet mer vad jag vill. Likaså känner jag att visst kommer det fallgropar längs vägen men jag är lugn och säker på att jag kommer hantera dem efter bästa förmåga just då. Man ska aldrig säga aldrig men jag har en känsla inom mig att jag kommer att fixa allt i min väg. Att alla de kilo jag har skalat av väljer jag att släppa. Det jag kan påverka är idag och imorgon men gårdagen är avklarad. Jag väljer att inte älta hur och tänk om jag skulle falla så djup igen.

Jag väljer ett hälsosamt liv och jag är lugn i det valet. Jag känner mig trygg och säker i min egna förmåga, i min kompetens och i min erfarenhet att jag fixar allt. Jag skapar en lugn och trygg kropp som får det den behöver tex bra näring och rörelse (ojoj vad jag fick kämpa med detta igår när vågen visar plus trots "alla rätt"). Jag väljer att leva mitt liv till max utifrån vad jag önskar. Helt enkelt: "jag vill och jag kan" och "jag är lugn, trygg och säker"!!!

Använder du affirmationer? Vilka och hur funkar det?

Veckans övning från Itrim

Kommentarer

 1. Så rätt, så rätt. Man skapar sin egen verklighet, och därför är det viktigt att ha rätta tankar / Kram M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst är det så - gäller bara att ha styr på de där tankarna :-) Kram!

   Radera
 2. Mycket bra inlägg, bra skrivet. Precis vad jag behövde läsa just nu.
  Tack!
  Eva

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass