Ett tufft beslut

Något som har mognat fram under 2012 och som jag har beslutat mig för att jag måste genomföra är att säga adjö till socker för alltid. Jag kan inte hantera det helt enkelt. Det är inte mat i sig som är mitt problem utan det är det där lösgodiset, kanelbullar, chokladen m.m. Och jag väljer att göra det enda rätta för mig och det är att from nu tacka nej.

Sista gången som jag drack Coca-Cola var nyårsafton 2007. Har inte rört det sedan dess och varit benhård på den linjen. Förklaringen jag har haft är att smakar jag på det så kommer jag fall dit big time och sedan är cola-drickandet i full gång. Förr kunde jag enkelt dricka en liter eller mer om dagen. Jaha och jag tycker det går bättre med tex kanelbullar? Kan trycka i mig mängder på nolltid flera dagar på raken - vad är då skillnaden?

Jag är som en alkoholist som inte kan dricka en droppe för då kommer återfallet som ett brev på posten. Jo det finns säkert de som klarar av att "festdricka" eller i mitt fall "festäta" men jag måste se sanningen i vitöga och inse att jag fixar inte det. Min kropp, min hälsa och mitt psyke fixar inte fler återfall! Och det är helt enkelt inte värt det men det kommer bli stentufft. Blir ju en sorg på sätt och vis och framför allt är det tufft i social sammanhang.

Jo men visst kan du smaka, men unna dig nu, du kan ta lite, jaha men vill du inte ha något annat-scenariorerna kommer dugga tätt. Och de är faktiskt de jobbigaste - att gång på gång behöva förklara och försvara sitt val. Märkligt det där... Men hädanefter kommer jag välja att vara benhård i min bojkottning utav socker för det är min kropp och min hälsa - min överlevnad och kärlek till livet är starkare!

 • Nej tack till läsk, godis, marabou choklad, kanelbullar/kakor/efterrätter med socker och liknande
 • Ja tack till smaksatt mineralvatten, frukt och bär samt egna LCHF-bakverk och efterrätter (som är socker- och glutenfria) som inte triggar igång mig

Kommentarer

 1. Du kan!! Just do it!!! <3

  SvaraRadera
 2. det fixar du :) cola drickandet vill jag också av mig dricker lätt 1 1/2 l om dagen men är inte mogen för att skippa det riktigt än har jo precis börjat med LCHF inne på 5 dagen och det går super bra... men däremot skippar jag socker och godis, choklad, kakor och chips ja det gör man jo automatiskt om man följer LCHF... colan för komma om en månad eller två ;). om inte helt väck så bara till kalas, ute osv men ej hemma...på vardagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den där förföriska drickan... Heja oss Cee!!!

   Radera
 3. Heja Heja Tina
  är i samma sits, plågas värst på helgerna, men jag måste tacka nej och måste lära mig att tacka nej. Cola träsket klarar jag hyfsat men kanelbullar och nybakat bröd är värst,
  funderar på kostrådgivning hos ngn med sockerberoende som specialitet.

  fasiken vad det är svårt! men vi ska klara det eller, sitter nu med värsta sug med en loka med citronsmak och lite nötter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det svårt!!! Tror man måste ta till extern hjälp så du kanske ska fundera på kostrådgivningen (jag har kontakter som är specialiserade på sockerberoende så bara hojta till om du vill ha namn). Heja oss!!!

   Radera
 4. Heja dig - du kommer klara det!! Jag håller med dig, visst är det trist att alltid behöva försvara sig och sina val! Inte fan skulle någon truga en alkoholist: "Men visst kan du ta ett litet glas vin?"...
  Jag har inga problem med socker eller så men jag avstår från sötsaker o bakverk för det mesta - just för att de inte tillför mig något - unnar mig hellre ett glas smarrig naturell yoghurt med halvtinad mango, mums - men får också höra liknande kommentarer. Men stå på dig-vi får stötta varandra!
  Kram, Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis det är en av de jobbigaste bitarna att behöva förklara/försvara men hädanefter så säger jag nej för det är värt det!!! Tack för din support!!! Kram

   Radera
 5. Du är snart, Tina. Håller själv på att bearbetar just det här med sötsuget. Vad är det som triggar igång mig? Varför måste jag ha mer sött när jag har unnat mig något som jag verkligen gillar. Du hjälpte mig att påskynda beslutet, tack. Det är bara att inse och acceptera att jag är en sockermissbrukare. Och som mina söner säger. Gilla läget.
  Tack Tina och god fortsättning.
  Ing-Marie, Åkarp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis det gäller att analysera beteendet bakom. Japp verkligen gilla läget men det tog mig ett år att ta beslutet. Lycka till Ing-Marie!!!

   Radera
 6. Hej Tina!
  Det är ett tufft beslut, men ack så klokt :) För lite mer än ett år sedan fattade jag själv exakt samma beslut, inget mer socker för den här damen!
  Det var tufft i början, men suget ger snabbt med sig. Så länge man "föder" sockermonstret finns han där, men när man väl stryper källan helt och hållet tystnar han ganska snabbt. Idag har jag inga som helst problem med att tacka nej och välja bort godis, kakor etc. Det tilltalar mig helt enkelt inte längre. Är inte ens sugen.
  Du kommer fixa det här tjejen! Lycka till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jättetufft men nödvändigt. Och faktiskt också en lättnad nu när jag väl har verkligen tagit beslutet. Tack Jessica!!!

   Radera
 7. Gomorron!

  Har tänkt på ditt inlägg hela dagen igår och under morgonen idag. Jag tycker att du är så otroligt modig och klok som fattar detta beslut. Så jäkla bra jobbat. Beundrar dig verkligen.

  Jag känner igenom mig så extrem mycket i det du skriver. Jag har exakt samma problem. När jag börjar "smaka" på tanken att kanske även jag ska fatta samma beslut så får jag panik. Att aldrig mer..... näe jag är definitiv inte där du är mentalt för tillfället. Men inget säger ju inte att jag kommer dit snart. Jag kanske bara ska vänja mig vid tanken först.

  Funderar dock på att fatta ett beslut om att ej äta godis, glass eller kakor/bullar (dvs allt sött) fram tills dagen jag fyller 40 år i slutet på augusti (ev med ett undantag och det är midsommartårtan som jag alltid fixar). Jag får dricka Cola Light om det är något speciellt och jag är ute bland folk, men ej hemma bara för att jag är sugen. det ska mer vara min grej när andra dricker öl eller liknande. Detta är ett beslut jag kan hantera i dagsläget.

  Sedan kommer vi till det där med alkohol. Jag är ingen stordrickare men jag gillar framförallt på det varmare halvåret att kunna sitta ute och mysa med en öl, drink eller lite bubbel. Är mycket för AfterWork. Tycker det är en feel good känsla. Men Alcohol är ett gift och fyllda med kcal. Inget kroppen behöver. Så vi får se. Jag kommer naturligtvis ej att dricka under mina veckor på VLCD-LCD och när jag är i viktminskningsfas. Men samma sak där jag är ej beredd ÄN att säga hej då för alltid.

  Kommer dock att återvända hit ofta för att finna inspiration och för att se om jag kan mogna och även jag kan fatta ett beslut.

  Då kämpar vi på. Och träffas snart. Det ska bli kul att träffa ansiktet bakom bloggen. Och hoppas att vi finner stöd från varandra. Det är alltid lättare om man är fler och kan diskutera saker med någon som finner sig i samma situation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Camilla! Ville bara säga att det tog mig över ett år för att som du inte känna panik över detta beslutet. Men nu känner jag faktiskt bara lättnad. Kommer inte bli lätt men det är det enda rätta. Tänk över det som du skrev att tex köra fram till din födelsedag för det kan ju vara ett steg i rätt riktning som inte känns lika "drastiskt". Ses imorgon och jag ser verkligen fram emot att träffa dig i verkliga livet!!! Kram

   Radera
 8. Jag är rätt hård med mig själv. Mörk choklad äter jag och nån gång ibland kan jag smaka en liten bit av något med socker, men ytterst sällan. Däremot bakar jag LCHF, och det funkar ganska bra. Även om jag känner att jag underhåller sötsuget lite, tyvärr. Jag är rätt hård på stärkelse också, för det är så mycket som gör att jag kan trilla dit. Och det är ju alltid så jobbigt att ta sig tillbaka.
  Rätt tänkt Tina! Det är din kropp och du bestämmer över den och ska inte alls ha något dåligt samvete om du måste tacka nej till något fika!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jättemycket för stöttningen Angelica!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass