LCHF enligt kostrådgivningskursen

Tänkte det kunde kanske vara intressant att få veta lite mer om definitionerna utav LCHF som används på den kostrådgivningsutbildningen jag går just nu via MF-gruppen. Åter igen se detta som tips, idéer, råd och använd det på bästa sätt. Du måste ju hitta ditt facit till din hälsoresa men dock är jag övertygad om att vi alla skulle må bra av äta så naturlig mat som möjligt anpassat till våra gener. Men ibland ställer tillgängligheten, prioriteringar och suget till det :-)

LCHF
En individuellt skräddarsydd kosthållning som bygger på minskat intag av kolhydrater jämfört med dagens officiella kostrekommendationer.

Strikt LCHF
0-20 gr kolhydrater/dag
Ingen frukt/bär
Inga mejeriprodukter
Till vem: Stor övervikt, diabetes, sockerberoende mfl

Normal LCHF
20-50 gr kolhydrater/dag
Som strikt med frikostigt med grönsaker till lunch och middag. Plus mejeriprodukter
Om man äter enligt Handmetoden som hamnar man ungefär i denna kategorin
Till vem: övervikt/viktbalans, högt blodsocker, för dig som är frisk men inte tränar mfl

Liberal LCHF
50-100 gr kolhydrater/dag
Som normal men dessutom enstaka frukt, liten klick ris/potatis till lunch/middag
Till vem: för den som är frisk och tränar regelbundet

Träningsanpassad LCHF
Mer än 100 gr kolhydrater/dag
Som liberal men då mängderna mat blir stora så uppgår kolhydratsintaget till mer än 100 gr per dag.
Till vem: Elitidrottare som typ Björn Ferry

Jag själv ligger på normal till liberal LCHF beroende träning och hur "strikt" jag är med maten just den dagen. Har också fått lära mig att LCHF absolut inte är något nytt. Det är väl bara så att kärt barn har många namn. Och att varje "uppfinnare" vill sätta sin knorr på det hela. Egentligen borde jag har mina egna fyra bokstäver (för det verkar ju som det alltid ska vara 4 :-) ). Jag kan ju kalla min kost för TINA dvs jag äter mat anpassad till mig som individ! Hmm undrar om jag kan få igenom det på världsmarknaden...

Och varför är det intressant att sätta en beteckning på ens kost? Har det betydelse? Har kanske att göra med grupptillhörighet och ett sammanhang? Tror det gäller framför allt för viktminskare och kvinnor. Jaha du tillhör den kategorin...  Verkar inte som de individer som jag har stött på som är friska och vältränade har samma behov av en beteckning på sin kost snarare tvärtom. Eller att karlar riktigt bry sig men för viktminskande tjejer är det viktigt med grupperingen och gud nåde dig om du inte följer gruppen uppsatta "regler" vad det gäller kostintaget... Vad tror/tycker du?

Kommentarer

  1. TINA vilket bra varumärke.....
    TINA- kostrådgivare och inspiratör....ja varför inte
    Kram
    Susanne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag får bara slipa mer på konceptet :-)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Varför är jag öppen med min Gastric Bypass?

Jag är tillbaka...

Vad har jag inte gjort?