LCHF på TV

När klockan ringde 05.50 så gick det bara inte att gå upp. Jag var så TRÖTT. Blir ju lite mycket när man har kurshelg och inte är hemma och vilar upp sig. Så dagens motion får bli promenad på lunchen och efter jobb. Är nog en väldigt bra lösning för jag har ju knappt varit utomhus hela helgen.

Därför passade jag även på att titta på LCHF-inslaget i TV4 Nyhetsmorgon. Jag tyckte att det var skönt att för en gångs skull att det går så städat till dvs inte bara folk som gapar - du har fel! Sen undrar jag ju över vilka studier som det hänvisades till dvs att fett skadar hjärnan. Hittade några länkar nedan och då känns det inte lika relevant. Dock ska man ju alltid vara källkritisk men det är inte det jag menar här.

Min övertygelse är att socker och stärkelse är ett gift för kroppen som vi inte är skapta för att äta i de enorma mängder vi gör. Däremot är vi skapta att äta naturlig, varierad kost med olika fetter. Det som förvånar mig mest är hur alla andra tror man äter dvs vad som ligger på ens tallrik och att LCHF är en diet-fluga. Visst är det effektivt vid viktminskning - det är ju jag ett levande bevis för. Men att leva på en blodig stek med bea (som vissa LCHF:are förespråkar) resten av sitt liv tror jag inte är så hälsosamt eller att man orkar för människan söker trots allt variation.

Oavsett om man äter GI, Viktväktarna, LCHF eller någon pulverdiet så gör man ju det på olika sätt. Vad jag försöker säga är att oftast finns det en inledningsfas där det tex begränsas viss mat, visst antal kalorier eller poäng. I nästa fas så ökar/minskar man på något annat och sedan försöker man hitat en "leva på resten av mitt liv" fas. Plus till detta att man anpassar utifrån sig själv - mitt genetiska anlag, min smak och tycke, mitt sätt att leva.

Till exempel är du sockerberoende så kanske frukt och nötter är jättesvårt att hantera medan för en fullt frisk tränade människa eller barn så är det jättebra. Eller om avokado är jättenyttigt så inte fasiken trycker du i dig det hela dagen om du hatar smaken. Eller gillade du inte hallonsmaken på ditt dietpulver men choklad går ner så vilket väljer du? Eller hur väljer du att fördela dina points eller vad det nu är för sätt du väljer att leva efter.

Det jag försöker säga är att naturlig kost som är individanpassad utifrån min hälsa, mina gener, mina förutsättningar kan inte vara fel. Den som känner sin kropp bäst är ju jag själv och ingen annan. Hade jag däremot fortsatt att vräka i mig socker, snabba kolhydrater, gluten plus en massa kemiskt framställt fett. Då hade jag garanterat varit sjuk idag. Svårt överviktig, ont över allt, på väg mot diabetes och en för tidig dö. Där min hjärna definitivt tagit skada pga alla gifter.

Därför tänkte jag så här: för att belysa hur min "LCHF-tallrik" (obs min individ tallrik!) ser ut så tänkte jag under denna veckan redovisa för varje dag vad jag äter - både the good and the bad: inga hemlisar. Och för varje dag också jämföra hur mitt intag hade sett ut 2007. Det som vore kul är att höra från er som läser bloggen (dvs kommentera jättegärna!!!) hur ni tror jag äter, tycker om vad jag äter/eller inte, anser om LCHF. Hade varit kul med lite åsikter :-)

Såg du inslaget och vad tyckte du? För dig som missade - här är inslaget: http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=lchf_nyttigt_eller_livsfarligt&videoid=2155897

Några länkar:
http://www.kostdoktorn.se/efter-nyhetsmorgon/
http://blogg.ralfsundberg.se/#post8.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass