En vanlig matdag för fru Jensen

Okej jag skulle vilja säga att under en vecka består min kost till ca 90% med en LCHF-inriktning och de andra 10% är skräpmat såsom pizza. Vissa veckor om jag inte planerar min mat så faller jag ner i kolhydratsträsket och helt plötsligt blir jag sugen på mer kolhydrater och socker främst i formen utav snabbmat. Så därför håller jag en relativt rutinmässig kost under veckorna medan helgen kan blir lite mer lös och ledig.

För mig så funkar inte att räkna kalorier för det stressar mig mer och jag blir mer fokuserad på kalorinnehåll än fokuserad på att faktiskt äta bra mat. För mig som en sockerberoende person (har skrivit om detta tidigare i bloggen så bläddra bland historiken) triggas jag av vissa saker medan en annan sockerberoende triggas av andra matvaror dvs man kan inte dra alla sockerberoende personer över en kam heller. Sen har vi ju olika allergier/intoleranser tex jag är laktosintolerant därför har jag dragit ner på mejeriprodukter men äter vissa laktosfria.

Åter igen var och en känner sin kropp bäst. Jag klarar av att äta pasta en dag men jag vet att det får konsekvenser. Min mage bubblar och blir uppsvälld, magkramp, matkoma, och hunger. Det vill säga en timme efter en sådan lunch är jag sugen/hungrig på mera - finns liksom ingen botten. Eller äter jag mackor till frukost så klarar jag mig inte till lunch. Dricker jag dessutom ett glas juice till så är jag hög på socker. Denna kosten gör också att jag blir ännu mer sugen nästa dag och nästa dag. Därför undviker jag denna typen av kolhydrater för jag mår helt enkelt bättre utan.

Men det är viktigt att inte gå från fettskrämd till kolhydratsskrämd! Likaså är det skillnad på en person som äter för viktminskning mot en som äter för hälsa/viktbalans eller som tränar hårt. Tex. tro inte att Björn Ferry äter som Katrin Zytomierska... Dvs vi har olika utgångsläge med beroende, vanor, gener, sjukdomar samt syftet med vår kost. Så tänk på detta när du läser om olika kostråd i alla tidningar, bloggar, eller vid lunchbordet (var källkritisk!!!). Vad som funkar alldeles utmärkt för en kanske inte funkar för dig av olika anledningar.

Nedan har jag skrivit ner hur jag åt och motionerade innan min hälsoresa, under 2008-2009 och hur jag levt det senaste året.

Mat/Motion 2007
Frukost: ingen eller 3 stora skivor franskbröd med lite Lätta och skiva ost samt 2 st varmchoklad ur automaten på jobb (vid ca 9.30)
Mellanmål: Choklad och Lösgodis
Lunch: oftast snabbmat såsom hamburgare och pommes eller vid enstaka tillfälle fryserätter a la mos med mandelfisk med CocaCola - oftast sent som kl 14
Mellanmål: Choklad och Lösgodis, CocaCola
Middag: Snabbmat tex pizza, kebab, mackor och CocaCola - oftast sent som kl 19-20
Mellanmål: Choklad och Lösgodis, CocaCola + kakor, ostbågar - ja you name it
Kosttillskott: inga
Motion: inget, jag stod knappt på benen utan tillbringade min tid sittandes framför datorn eller TVn
Hälsostatus: 117 kilo, ont i hela kroppen, massa torra eksem, högt blodsocker, konstant diarre och magknip (laktos), alltid sugen på mera socker, deprimerad, sönderstressad plus en lång lista till...

Mat/Motion 2008-2009
Frukost: 1 rågkuse med kruksallad, lite skinka och lite Lätta, vatten alt laktosfri naturell yoghurt, lite keso, halvt äpple, musli (ca 9.00)
Lunch: GI-inspirerat dvs fettsnåla lightprodukter, mycket pasta/bulgur, kött/kyckling, sallad alt fryserätt, vatten
Mellis: 1 frukt såsom äpple, päron, banan
Middag: Oftast mackor eller skräpmat eller proteinbar/pulvershake
Jag räknade och räknade kalorier in och ut.
Kosttillskott: alla möjliga hälsokostkurer, vitaminpiller
Motion: Tränade lättare träning ca 3-5 gånger per vecka
Hälsostatus: Gick ner 33 kilo och mådde ju bra pga det men var alltid sugen på socker - konstant förhandlade med en själv, ingen energi/jobbigt/tråkigt, sönderstressad pga jobb. Kunde inte hålla detta utan mot andra halvan av 2009 blev allt svårare och svårare och 2010 under våren föll jag ner i sockerträsket igen och gick upp 18 kilo. Under hösten började jag komma igång med lite träning och undvek socker.

Mat 2012
Före träning: 4 paranötter, vatten (ca 06.15)
Frukost: 1 handflata* protein, 1 kupad hand** fett. Oftast omelett på 2 ägg, 1 msk grädde, vitpeppar, 1/2 dl riven ost, 1 kopp te med 1 tsk kokosfett (ca 9.00)
Lunch: 1 handflata protein såsom nötkött, fisk, skaldjur, kyckling, ägg, 1 handflata kolhydrater dvs grönsaker tex broccoli, blomkål, squash och en kupad hand fett tex sås (dvs fullfet produkt), Oftast hemmalagat LCHF-recept (från nätet, kokbok eller i Tinas huvud) och äter jag ute/borta följer jag samma koncept så gott det går (ca 12.30)
Mellis: 1 dl blandade nötter (ca 16.30)
Middag: Samma som lunch (ca 19.00)
Till i stort sett alla måltider dricker jag vanligt vatten. Är jag lite mer hungrig en dag tex kört hård träning äter jag lite nötter eller ett kokt ägg eller mer grönsaker. På lördagar har jag valfri dag och då kan det slinka ner en kaka eller godis eller pizza. Dricker jag någon gång läsk är det en 33 cl och knappt det (för sött). Likaså med godis tidigare kunna jag äta mängder nu är det typ 10 bitar sen mår jag illa.
Kosttillskott: Omega 3,  D-vitamin, Kalcium/Magnesium, B6 (kommer skriva mer om detta vid ett annat tillfälle) och ibland proteinpulver om jag behöver få i mig något snabbt.
Motion: 420 minuter dvs 7 timmar/vecka (2 tuffa PT-pass, 1 tungt styrkepass, konditionspass). Oftast på morgonen för jag är som piggast då och måste ju sköta bloggen på kvällen :-)
Hälsostatus: har energi och tränar hårt (bygger muskler som nu börjar synas), har gått ner 19 kilo, har inget sug förutom när jag inte följt LCHF, inga krämpor, perfekt blodsockervärde, inget eksem, magen i balans, lugn, glad och social, mat/socker är inte ett issue längre - jag äter för att få energi och må bra men inte för att droga mig.

* och ** förklarar mer om handflatan imorgon för detta blev ett lite långt inlägg...

Kommentarer

 1. Hej Tina!
  Vill först säga att jag gillar din blogg jättemycket! Du inspirerar! Jag är relativt nybörjare på LCHF men jag undrar lite kring ditt "matschema", är det inte ofta att ha en valfri matdag i veckan? Jag tänkte på att blodsockret kanske har svårt att stabilisera sig? Som sagt var så kan jag inte så mycket om detta ämne men jag har förstått att det tar några dagar för blodsockret att bli stabilt när man äter LCHF och gör avsteg, är jag fel ute? Jag har tänkt mig en valfri matdag i månaden, iaf nu i början på min viktminskning. Tränar liksom du stenhårt och hoppas att det ska "lossna" snart med viktminskningen, det har definitivt inte rasat i snabb takt som jag trodde tidigare.

  Fortsätter att titta in varje dag för att peppas av dig!

  Häls/Kaisa

  SvaraRadera
 2. Hej Kaisa, kul att du hittat hit och att du gillar bloggen! Det finns ingen "vetenskaplig teori" bakom mitt val av att göra lördagen till en valfri dag. Utan jag går på känsla dvs vad som känns rätt för mig. Klart det påverkar blodsockret för min kropp är ju van vid inget socker och helt plötsligt får den lösgodis i magen. Men som skrivet mycket små mängder jämfört med tidigare. Jag får se om detta funkar för främsta anledningen till att jag gör det är att avdramatisera sockret i mitt liv dvs försöker få en balans där jag inte fokuserar så mycket på det men där jag ändå begränsar intaget. Än så länge funkar detta väldigt bra och suget är ju främst psykiskt men då vet jag att på lördag kan jag välja att äta om jag vill. Kolla också inlägget angående diabetes och LCHF dvs visst är det så att är inte kroppen van vid så mycket socker så kommer blodsockret höjas men det sjunker snabbt igen så fort man är tillbaks på banan. Jag mår bra i alla fall och som skrivet detta funkar för mig - du får testa dig fram till hur du mår bäst. Angående viktras i snabb takt så går mitt också långsamt och har gjort hela tiden. Men det är stabilt och jag mår bra. Detta är ju för livet och ingen quick fix. Oj blev långt men hoppas det hjälpte. Lycka till på din resa!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass