LCHF ger diabetes typ2?


Fick ju en frågan på min fb-sidan för bloggen från min träningskompis Britta: "Har just fått lära mig att LCHF kan ge diabetes typ 2! Vid mindre än 10% kolhydrater i kosten går all glukos från blodet direkt till hjärnan utan att passera levern, muskler eller andra celler. Levern, muskler och andra celler tappar då känsligheten för insulin (eftersom det aldrig kommer in glukos till cellen trots att portarna är öppnade), vilket på sikt leder till diabetes typ 2." 

Och jag lovade svara men självaste Annika Dahlqvist hann före för Britta mailade henne för att få reda på mer. Bra att vara källkritisk! För bara så att alla vet diabetes typ 2 är det som också kallas åldersdiabetes men som tyvärr drabbar fler och fler yngre idag. Här är Brittas inlägg på min Tina fb-sida:

"Skickade ett mejl till självaste annika Dahlqvist för att höra hennes uppfattning om det där med att LCHF skulle kunna ge diabetes genom att cellerna aldrig får ta upp glukos. Tänk att hon svarade på direkten. Här är hennes svar: 

Hej! Det var en mycket fantasifull förklaring. Vad kan hon ge för referenser till det resonemanget? Det finns inte så vitt jag vet i någon lärobok. Hon borde i stället läsa på om Glukoneogenesen, http://sv.wikipedia.org/wiki/Glukoneogenes . Den gör så att vi alltid har ett normalt blodsocker även om vi inte äter en enda kolhydrat. Tänk tex på en fastande person, den har hela tiden en helt normal glukosnivå, genom Glukoneogenes. Det finns alltså inga problem med att förse hjärnan med glukos även utan ätna kolhydrater. Insulinresistens får man genom att äta mycket kolhydrater, då det höga blodsockret och insulinet tröttar ut cellernas mottaglighet. Slutstadiet av insulinresistens är diabetes typ 2.

Äter man LCHF så kan det hända att betacellerna reglerar ner sin aktivitet för insulinproduktion så att insulinet inte stiger lika snabbt vid glukosbelastning. Det kan också finnas andra mekanismer som följer
lågkolhydratkost. Allt är nog inte forskat på angående detta. Men om man äter LCHF hela tiden får man inte diabetes, dvs man har hela tiden ett normalt blodsocker. Har man diabetes t2 så normaliseras blodsockret och man blir en frisk diabetiker, men man får inte tillbaka förmågan att tåla kolhydrater igen."

Jag fick också lite mer info när jag la ut frågan bland mina kursare på kostrådgivningskursen och man kan enkelt sammanfatta det såsom att käkar man LCHF så stabliseras blodsockret i kroppen därför tål man socker mindre dvs testar man då sitt blodsocker efter att ha ätit kolhydratsrik kost så kommer värdena vara högre. Men om man gör samma test på sin vanliga LCHF kost som kommer de vara normaliserade.

Vilket is a good thing för vår kropp är inte byggd för att hantera 50 kilo lösgodis per år plus allt annat det finns socker i dvs jag vill inte bygga upp min kropps tålighet för socker så till den grad att det en dag brister om min kropp inte alls kan hantera det. Så egentligen kan man säga att äter man inte LCHF får man diabetes... men det är ju inte heller sant. Finns många andra faktorer som påverkar. Hoppas detta hjälpte er som undrat över denna frågan.

*En Bullen varning känns på sin plats dvs det är inte personerna i filmen som skrivit brevet = jag svarar efter bästa förmåga.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass