Om jag inte...

...viktminskade hade jag ätit enligt LCHF då? En mycket bra fråga jag fick på fb-sidan. Närmare bestämt löd den så här: "Jag förstår att man blir "frälst" på "sin" grej när det gäller mat och välbefinnande, men jag måste fråga om du inte hade vikt/ mat problem och kunde äta vad du ville, utan att gå upp i vikt, hade du då , tror du, ätigt som du gör idag? Jag tror också att man måste bli en hängiven anhängare av den metod som funkar för en, men om man fick välja utan att ta hänsyn till vikt... Funderar mkt på detta"

Jättesvårt att besvara eftersom man är så inne i sig själv. Vad jag menar med det är att man känner ju bara till sin verklighet och sitt liv. Jag har ju alltid varit överdriven intresserade utav socker så långt jag kan minnas. Har ju bloggat om det tidigare. Det vill säga jag har ju alltid varit programmerad att hitta socker - lite grann som en optimal torpedkanon som söker sitt byte i form av processade betor.

Vidare så är man ju född med de gener man har, sin kemiska balans i hjärnan samt ens miljö "programmerar" en. Till exempel så är diabetes båda typerna jättevanligt i min släkt på båda sidorna. Vidare är det många som avlidit i hjärt- och kärlsjukdomar tex min pappa precis innan han skulle fylla 60 år. Samt att jag är laktosintolerant. Allt detta plus en massa annat skapar ju min verklighet och mina förutsättningar för ett hälsosamt liv.

Likaså att jag var hyfsat aktiv som litet barn tex spelade fotboll och handboll men egentligen alltid "hatat" fysisk aktivitet dvs jag var inte en av stjärnorna på gympatimmen som blev vald först snarare jag var alltid sist. Och kunde jag skylla på något så gjorde jag det för att slippa. Så fort jag kom upp i övre tonåren så slutade jag i princip att aktivera mig fysisk förutom på typ dansgolvet dvs det blev mer intressant att vara ute och festa plus att jag jobbade varje helg (i ett bageri - jackpot!). Så då la jag ju snabbt på mig kilon redan då som sedan inte försvann av sig själv konstigt nog :-)

Men åter till frågan - hade jag ätit LCHF på mitt sätt om jag ej varit överviktig? Who knows men det känns ju som varenda person i ens närhet bantar eller trixar med maten och varenda löpsedel skriker ut en ny metod varje lördag så vi kan starta på måndag. Så ur viktminskningsperspektiv så hade jag kanske som smalis ändå hoppat på tåget för alltid finns det något kilo att förlora och något "nytt" att testa...

Fast även om jag inte hade viktminskat så hade jag haft en jättemotivation i att hitta en metod som hade gett mig ett längre och hälsosammare liv med min man. Jag vill ju inte lämna in om 20 år. Jag vill ju leva! Eller jag vill inte få diabetes pga mitt ätande eller jag vill må bra i min laktosmage. Så tro inte att LCHF bara är för viktminskade trots att det oftast "marknadsförs" på det sättet. Tvärtom borde väl alla må bra av naturlig mat som inte processats sönder och samman eller?

Kommentarer

  1. Hur får du din laktosintolerans att funka med gräddprodukter? Eller tänker jag fel nu? Menar inte att vara kritisk utan är nyfiken för min mage slår fullständigt bakut om jag äter grädde, synnerhet i sås. Eller Creme fraische.

    SvaraRadera
  2. Hej Chris, jag äter enbart laktosfria mejeriprodukter när det gäller grädde, creme fraiche. Steker i kokosfett eller smör och använder Bregott på ev LCHF macka. Det funkar för mig.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass