Fördomar och antagande

Vi har alla fördomar och vi gör antagande baserat på snabb information. Det är i ju tex människans natur att ta genvägar och placera saker och människor i fack. Jaha du är en sådan eller jamen jag läste på Aftonbladet eller den sa därför är det sant. Man har ju också fördomar mot framför allt det man inte känner till så väl. Om det nu är nationaliteter eller kost kvittar. Det okända är skrämmande och därför inget bra.

Jag kan ju säga grovt att den som äter enligt GI äter en massa långsamma kolhydrater såsom bulgur, couscous, fullkornspasta med lite proteiner samtidigt som man bakar en massa GI-kakor. Och har bokhyllan fylld med alla möjliga GI kokböcker som sällan öppnas för recepten är krångliga. Eller när jag säger att en Viktväktare lever bara på pasta, räknar points för att samla till helgens vinpimplande och Viktväktarkarameller (där kan vi också snacka om pengar men det går jag inte in på idag...). Plus man betalar en massa för att väga sig, man är totalt fettskrämd och använder bara kemiska lightprodukter fulla med socker.

Eller att de som bara dricker kemiskt tillverkat pulver som man knappt förstår ingredienserna i. Kroppen går ner på sparlåga och man mår dåligt hela tiden och kan inte tänka på något annat än socker och mat. Quick fix men när man börjar äta igen så går man upp och gärna lite till. Och vad tjänar inte alla de pulverföretagen på de människorna... Eller jag kan säga att alla som äter LCHF lever på fett, fett, fett och äter inga kolhydrater överhuvudtaget. Jisses gissa om de kommer må dåligt och dö i förtid! Och nu kommer en massa LCHF böcker och det är som en stor sekt...

Allt fördomar baserat på fakta men med grova förenklingar och antagande. Många övertygade anhängare som anser att deras metod är överlägsen - den sk sektvarningen. Jag menar försök övertyga en VV att äta fullfeta produkter eller en GI att överge gluten... Jag anser att var och en väljer hur den vill äta och leva. Det finns inte ett facit för alla, vi har alla våra övertygelser och vi känner vår egen kropp bäst och vad som funkar. Därför tänker jag inte kritisera hur någon annan väljer att äta och jag vill inte heller "kör ner min metod" i halsen på någon annan.

Naturligtvis annorlunda om någon kommer till mig för att veta mer, eller få lite tips/råd eller bara är nyfiken. Då berättar jag efter bästa förmåga men alltid noga med att påpeka "detta är hur jag gör men du får testa dig fram till ditt facit". Jag tänkte därför imorgon beskriva så utförligt jag kan hur jag äter. Det kanske ger dig en lite mer insyn i hur en LCHF:are som jag äter.

Kommentarer

 1. Mycket bra inlägg. :) Jag har fått försvara mitt LCHF-val så mycket på sistone. Fattar ibnte varför, jag skiter ju fullkomligt i vad andra äter. Men LCHF verkar ok att hacka på.

  Funderar på att i fortsättningen bara säga att jag är glutenintolerant, det borde kanske få slut på det hela.

  SvaraRadera
 2. Jättebra inlägg!! Håller helt med dig. Det finns så många som tycker en hel massa om saker de inte begriper. Var och en bör helt enkelt prova vad som fungerar för dem och inte tycka så himla mycket om saker de inte har testat.

  Kolla gärna in mitt inlägg om hur man bränner 3500 kcal på en dag extra... :-)Lite motionsinspiration.

  SvaraRadera
 3. @Ullis - ge inte upp utan stå för att du äter vad du äter! Men jag förstår dig - inte lätt att vara kaxig och det är först nu jag känner att jag vågar stå för det fullt utan för att tidigare ville jag slippa alla kommentarer etc. Sluta försvara säg bara att du inte mår bra av att äta tex pasta. Hejar på dig!!!
  @Tina - tack så mycket. Ja jag kände jag behövde få det ur mig :-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass